Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.04.05

HELLÓ!

Ez itt a www.gitar.eoldal.hu

egyik különleges aloldala, melynek  

egyetlen témája nem más, mint a XX.század  híres zeneműve, a 

 CAVATINA!

 

E népszerű alkotást Stanley Myers (ejtsd:Sztenli Májersz) szerezte, aki 1930. október 6-án született és 1993. november 9-én hunyt el, vagyis élt 63 évet.

A fentnevezett zenemű azáltal lett nevezetes, hogy 1979-ben "A szarvasvadász", angolul "The Deer Hunter" című mozifilmben, a főcím-lista levetítése közben hallatszott és az akkor 38 éves John Williams gitárművész játszotta. Ez a filmzene hozta meg a világhírt a szerző és szerzeménye, illetve az előadó számára is!

Myers ezt a művét már jóval az előbb említett amerikai filmbe való kerülése előtt szerezte és az is tény, hogy a film közönség elé kerülése előtt már többen átírták, feldolgozták.

Az internetes-kereséseim tanúsága szerint maga John Williams gitárművész (még jóval a fenti film elkészülte előtt) egy saját hanglemezt készített a "Cavatina" című számmal, de mivel a zenemű eredetileg zongorára készült, az ő kérésére írta át a zeneszerző művét erre a hangszerre. Sőt, egy kicsit ki is bővítette a zenedarabot, ami által kissé megnőtt a lejátszásának időtartama.

Ezt a napjainkra már klasszikussá váló alkotást előadták évekkel korábban, még "A szarvasvadász" moziba kerülése előtt. Például 1970-ben "A sétapálca", angolul The walking stick" című film betétdala volt. Nemcsak John Williams 1979-es gitárjátéka előtt az "Árnyékok", vagyis The Shadows" nevű britt együttes slágereként ugyancsak közismert volt. Egyébként a „Cavatina" kottájához szöveget is írtak: „Ez gyönyörű!"- így szólt a dal címe. Ezt a számot legelőször Dame Cleo Laine adta elő és az akkoriban 50-es éveit taposó világhíres énekesnőt a harmadik X-ben járó, egyre népszerűbb John Williams klasszikus gitáros kísérte. A "Cavatina" című dalt éekelte Íris Williams walesi énekesnő is, aki csupán névrokona John Williams klasszikus gitarosnak.  

 ♦

ÜDV  A  CAVATINA  ÖSSZES  RAJONGÓJÁNAK!

 

1.)

Az alábbi videón a "Cavatina" zongorás változata hallható:  

 

 

2.)

Itt szintén egy billetyűs változatot látunk!

 A felvételen E-dúrban játsza a zeneművet a zongorista. 

Játéka elején a videón bevillan 

A szarvasvadász" című

    film eredeti plakátja. 

 

 

3.)

John Williams élő koncertfelvételét tekinthetjük meg 1979-ből. 

Itt közvetlen közelről figyelhető meg a gitárművész technikája,

amint ezt az egyébként rendkívül nehéz zeneművet prezentálja.

 

 

4.)

E videón A szarvasvadász" zenéje hallható

-zenekarral kiegészítve.

Az angol feliratozás alatt

a főszereplő Robert De Niro látszik egy jelenetben.

   Végül a vietnámi háborúban készült, eredeti,

sokkoló hatású képek is megjelennek.  

 

A következő két videó-felvételen a Cavatinát egy gitárduó adja elő! 

5.)

E vidón a kevésbé híres Julie és Paul" szerepel együtt, ám közülük

Paul nem is látszik, csak a gitárjátékának a hangja hallható:

 

 6.)

Itt szintén kevésbé híresnek számító előadókat láthatunk:

Bebe és Dorin" gitározik együtt, 1997-ben.

 

7.)

Alább látható a Cavatina című alkotás zenekari feldolgozással:  

 * * *

  Talán a következő lesz az egyik legérdekesebb felvétel!

Előbb egy kínai klasszikus gitáros, Xue-fei Yang szerepel a videón.

Majd egy werk-film is látható, amelyben a fiatal gitárművésznő

beszámol a klipp forgatásán szerzett élményeiről.

Az angol nyelvű felir a következőket talmazza:

Ez volt az első alkalom, hogy én videóklippet forgattam. Nagyon ideges és izgatott voltam. Az előző éjszaka alig tudtam aludni és reggel a szememet sem bírtam kinyitni.

Két jelenet is van, ami felejthetetlen a számomra. Az egyik, hogy a tengerparton, egy vízbe állított magas széken ülve kellett zenélnem. A másik az, hogy egy folyamatosan mozgásban lévő teherautó platóján kellett gitároznom. Amikor ezt a két jelenetet forgattuk, először kicsit megrémültem, ugyanakkor élveztem is a dolgot.

Még sohasem játszottam mozgó járművön, így az elején nagyon megijedtem; ám egy kis idő múlva már inkább izgatott voltam. Sok járókelő volt arrafelé, akik a saját közönségemként hallgatták meg a zenémet. Amikor a belvárosban, a teherautón az Asturias"-t játszottam, egy új ihletet kaptam! Mivel ez a zenedarab a háborúról szól - a forgalmas utcák, a magas épületek olyanok voltak, mint a modern idők háborúja. Egyébként nagyon jól éreztem magam a forgatáson.

Két zenész is van, akiket különösen csodálok: az egyik a klasszikus gitáros  John Williams, a másik pedig a csellista Yo-Yo Ma. Az emberek azt mondhatják, hogy talán csak azért tisztelem John Williams-et, mert személyesen ismerem és ő a mentorom. Tény, hogy már azelőtt ő volt az én példaképem, mielőtt személyesen megismerhettem. Emlékszem, amikor egészen kicsi voltam, ő volt a legelső gitáros, akit hallgattam és nagyon megérintett a zenélése; ezért is rajongok érte! Sohasem gondoltam volna, hogy egyszer még esélyem lesz rá, hogy ilyen sok támogatást kapjak tőle. John Williams és Yo-YO Ma mindketten nemcsak tehetséges zenészek, hanem nagyszerű emberek is. Sokat tettek azért, hogy előmozdítsák a klasszikus zene ügyét, új közönséget vonzottak be a koncerttermekbe. Mindketten bátrak és nem félnek a kihívásoktól. Számos új dolgot hoztak létre, kiszélesítve ezzel a komolyzenei horizontot. Mindkettőjüket nagyon tisztelem. Azt remélem, hogy egyszer majd lehetőségem lesz együtt dolgozni velük." 

                                            Angol nyelvről fordította: Balázs Dávid L.

 

8. )

Itt látszik egy videófelvétel a fentebb bemutatott Xue-fei Yanggal!